diumenge, 12 d’abril del 2015

Una alzina surera catalogada al parc de Monterols

 

Al parc de Monterols de Barcelona trobem una alzina surera centenària catalogada com a arbre d’interès local.
La surera o també anomenat suro, és un arbre de mida mitjana que pot assolir excepcionalment els 20m d’alçada, les seves fulles persistents, verdes tot l’any són menudes  i peludes al revers. La capçada és força esclarissada i el tronc, sovint tortuós.
El tret més característic d’aquest arbre és l’escorça de color gris clar, molt gruixuda i esponjosa, profundament clivellada que recobreix el tronc i el conjunt del brancatge i de la que s’extreu el suro, que té múltiples aplicacions industrials. Tanmateix el suro és un formidable aïllant tèrmic que protegeix l’arbre del foc, de manera que és una de les poques espècies capaç de rebrotar després d’un incendi forestal.
La surera fa boscos esclarissats a la terra baixa mediterrània anomenats suredes, on conviu amb altres espècies arbòries com les alzines els castanyers o el pi pinyoner i amb espècies arbustives com ara l’arboç, el bruc, l’argelaga, l’arç i l’estepa. A causa de l’extracció comercial del suro la majoria de suredes han perdut el sotabosc primitiu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada