Els garrofers centenaris del parc. Ceratonia siliqua
Quelcom rellevant
del parc de Monterols és la gran quantitat de garrofers centenaris que hi
habiten, hereus d’un passat agrícola, sovint de fam i misèria.
Originaris del golf
Pèrsic, els garrofers, els van introduir els fenicis arreu del litoral
mediterrani per la seva resistència a la sequera i als sols erms. El seu fruit,
la garrofa, és un llegum gran, de
color bru, gairebé negre a la maturitat, que durant segles s’ha utilitzat com a
farratge per al bestiar i en menor proporció també l’ha consumit l’home. Amb la
seva polpa s’han elaborat dolços, begudes i sobretot succedani de xocolata.
A Catalunya, després
de la guerra civil espanyola i de la crisi de la vinya a causa de la fil·loxera
els garrofers es van expandir arreu del litoral. Amb la industrialització i la
conseqüent davallada del bestiar de treball, el conreu de la garrofa va entrar
en regressió. Avui, cercles gastronòmics la reivindiquen.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada