divendres, 6 de març del 2015

La primavera molt a prop



Depenent del clima, a les darreries del mes de  febrer  ametllers i mimoses escampen la seva fragància i color arreu del paisatge. Clapes blanques lleugerament rosades alternen amb punts de color d’un groc cridaner  com si fossin alegres pinzellades pintades sobre un fons d’hivern. Aquest dibuix ens mostra la proximitat de la primavera, l’estació  més productiva de l’any,  la que desferma sobtadament un allau de vida i de color.
En molt pocs dies, el paisatge canvia radicalment, els arbres s’omplen de fulles les flors despleguen el seu arsenal multicolor i l’herba tendre entapissa tots els racons del territori.
L’eclosió de les flors es un dels moments estel·lars de la primavera, el seu color no es un caprici de la natura sinó que respon a una necessitat estratègica d’atraure  insectes per garantir la reproducció de l’espècie, així doncs les flors més vistoses es pol·linitzen mitjançant insectes i les menys atractives a través del vent o altres mitjans.

L’ametller. Prunus dulcis
L’ametller es el primer fruiter que ens avisa de la proximitat de la primavera. Obre les seves flors abans que sortint les fulles quan encara fa fred  i fins i tot quan glaça.
És un arbre de secà de la terra baixa, d’origen oriental i naturalitzat a la regió mediterrània. Pertany a l’extensa família de  les rosàcies amb fulles lanceolades i dentades i amb flors molt abundants amb 5 pètals de color blanc lleugerament rosat.
El fruit de color verdós i amb un borrissol superficial és l’ametlló i la llavor, -la part comestible-, l’ametlla de gran valor nutricional que conté proteïnes, greixos, sucres vitamines i minerals en quantitats variables.
Es cultiven dues varietats d’arbres que donen ametlles dolces i amargues. Les amargues són tòxiques i s’utilitzen  per a fer cremes i altres cosmètics i les dolces tenen infinitat d’aplicacions en la indústria alimentaria i a la nostra cuina. La closca llenyosa tanmateix s’utilitza com a combustible.
L’ametlla és el fruit sec que té el grau de cotització més elevat en el mercat internacional de la fruita seca.



Monserrat al fons des de l'autopista de Manresa, anant cap a Cerdanya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada