dilluns, 1 de desembre del 2014

El teix a "LA CONTRA" de la Vanguardia

Avui en Victor -M. Amela signa una entrevista amb en Fred Hageneder, músic i especialista en arbres. Parlen del seu arbre preferit, el teixd'orígen europeu des de fa 15 milions d'anys. Les primeres cultures europees ja el veneraven. Alguns exemplars tenen més de 5.000 anys, per tant és pot dir que és immortal, existia ja a l'època dels dinosaures.
L'escorça, les fulles i les llavors, contenen "taxina", una substància cardiotòxica que paralitza el cor en dosis elevades. Per contra les flors, -que son baies carnoses de color vermell-, son comestibles (sense les llavors, es clar). Es una cónifera sense pinyes i sense resina, sempre verda, que viu de forma aillada i està en regressió  a causa de l'explotació que va patir per l'aprofitament de la seva apreciada fusta resistent i flexible i per les seves propietats  medicinals i verinoses.  Celtes i càntabres se suïcidaven amb llavors de teix per no rendir-se a l'enemic i el "taxol" s'utilitza com a anticancerígen.

El Teix de Cal Arderiu a Das de Cerdanya

1 comentari:

  1. Hola Pepa, impresionant la teva recerca, no pares. No se si coneixes el Cedre del cementiri de Puigcerda, sota el tanatori. També interessant el del Consell Comarcal, tot i que esta una mica malat.

    Salut i anims

    Ventura

    ResponElimina