dilluns, 7 de gener del 2013

Els avets monumentals de Das

Avet petit de Das (4m. de perímetre)
.
 Consultant el web de la Generalitat de Catalunya vaig descobrir que entre la Seu d’Urgell i Puigcerdà, (l’àmbit territorial de la meva recerca) els únics arbres catalogats com a monumentals es trobaven en una finca particular de Das, propietat de la família Arderiu. 
Van anar a veure’ls amb la Montserrat Serrahima i unes a amigues seves. Era al capvespre i quedaven pocs minuts  de sol quan ens varem trobar amb la Mercè Arderiu i el Manel Sant. Vaig embogir d’emoció quan vaig veure aquell parell de colossos, gegants arboris impressionants que es mereixen realment el qualificatiu que els han atorgat.




Avet gran de Das (6mm de perímetre)

Definició d’arbre monumental:   "Arbre notable, per les mides excepcionals dins de  la seva espècie, l’edat la història o la particularitat científica  i, declarat expressament protegit”

Actualment hi ha 213 arbres monumentals a Catalunya.
S'estableixen també altres nivells de protecció: 
els arbres d'interés comarcal, local, urbanístic i cultural.




La mainada de la familia Arderiu i altres amics passaven els dies jugant dalt de l'arbre a families, cada branca era una estança de la casa: el menjador, els dormitoris, la cuina etc. Tenien un cistellet per pujar trasteries.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada