dissabte, 20 de juny del 2015

La botànica vista pel fotògraf Karl Blossfeldt



El professor i artista alemany Karl Blossfeldt (1865-1932) va dedicar una gran part de la seva vida a fotografiar els detalls més ocults, intims i sorprenents de l'anatomia de les plantes, totes aquelles formes i estructures que escapen a la nostra visió però que és poden captar amb òptiques adequades.
Un univers ple de sensibilitat i bellesa.
Blossfeldt deia, que "les plantes han de ser valorades com estructures totalment artistiques i arquitectòniques".

 

Un pi negre als estanys de la Pera

 Per fi vaig trobar aquest pi aprop dels estanys de la Pera. És un pi negre  amb un perímetre de 4,80m per sota de la branca lateral. És rabassut i vell com els camins, amb un tronc lleugerament  cònic i robust, arrugat pels anys i pel pes extrem del seu brancatge. 
A la base del tronc un conjunt de gruixudes arrels superficials es prolonguen al voltant de l’arbre i s’endinsen sota terra per sortir una mica més enllà formant nous brots subsidiaris. La capçada, un pel esclarissada, però força ufanosa de fullam. La branca lateral presenta una fisura longitudinal preocupant.



Casa abandonada




















Vaig trobar aquesta foto per Internet. Em va fascinar

diumenge, 7 de juny del 2015

Paisatges del te a Sri Lanka


Viatge a Sri Lanka, maig de 2015.
L'antiga Ceilan, el 4art país productor de te del mon. Es cultiva a la part central i muntañosa de l'illa on la humitat, els vents i les pluges afavoreixen la producció d'un te d'alta qualitat.
Él te, Camelia sinensis, és una planta arbustiva que sembla de jardineria per l'aspecte coriaci i lluent de les seves fulles. Es planta seguint les corbes de nivell del terreny i prefereix els pendents per evitar l'embassament d'aigua que no tolera.

El plançons és planten quan tenen uns 15-20cm d'alçada i al cap de 2 anys quan assoleixen 150-180cm es poden  a 30cm i es deixen creixer  fins a l'alçada de la cintura per facilitar la recolecció que no s'inicia fins als 3 o 5 anys. Mentrestant és poden regularment, mantenint sempre la mateixa alçada.
La collita consisteix en escapçar els brots tendres de la planta, dos o tres fulles tendres. Es fa manualment i les recolectores son dones tamils molt hàbils i ràpides.



Per evitar l'exposició directa del sol, -que no afavoreix la qualitat de la producció, es planten arbres de capçada esclarissada com les acàcies que actuen de filtres difusors de la llum solar.
Els paisatges del te, llavors, esdevenen preciosos, quan gran arbres situats regularment entre la catifa d'un verd cridaner que entapissa turons i pendents, projecten subtils ombres sobre la plantació que es van desplaçant al compàs del sol.
Els paisatges del te m'han enamorat a Sri Lanka. Els més bonics i espectaculars, amb boires, pluges i sol els vam veure anant amb tren cap a Nwara Eliya i no els vam poder fotografiar.

El jardí botànic de Kandy (Sri Lanka)

Viatge a Sri Lanka. Maig 2014.
Una parada obligada a un dels jardins botànics més grans i espectaculars del mon. Es localitza a 7 km de Kandy, a Peradeniya. Te 60 hectàrees, una mitjana de 2 milions de visitants annuals d'arreu del mon, 450 treballadors i la seva història és remonta al 1371.
Cavanillesia platanifolia, Bombacaceae, Panamà
 Ficus benjamina
Bambú
Jardineres

dimecres, 3 de juny del 2015

Tala de sequoia a Puigcerdà, ara fa uns 50 anys




En Joan Cot Formentir (amb la dona i el gos) ha dedicat tota la seva vida a fer de jardiner. Actualment als seus 82 anys segueix en actiu perque li agrada tant la seva feina que no pot deixar-la. "S'estima més treballar" que veure la televisió com diu ell
Ha estat el jardiner de Villa Paulita, on vivia quan era petit i de  moltes altres grans mansions al voltant del llac de Puigcerdà. Torres singulars amb jardins esplèndits i moltes d'elles amb sequoies vingudes de les amèriques, en aquells anys que aquesta pràctica estava de moda entre la burgesia catalana.

Em va deixar aquestes magnífiques fotografies de la tala d'una sequoia a Villa Paulita que tenia moltes branques mortes.
Les fotografies parlen per si soles.